tisdag 7 juni 2011

The Bronx Executioner (Italien 1989, Tower Vision Sverige)


Originaltitel: Il giustiziere del Bronx
Regissör: Vanio Amici

Vad får man om man använder sig av 75% filmmaterial från den redan ganska usla Final Executioner, filmar lite nytt material och öser i en mixer? The Bronx Executioner såklart!
Jag hade länge sett fram emot att se denna klipp-och-klistra-postapokalypsrulle och visste inte riktigt vad jag hade att vänta mig. En och en halv slumrig timme senare kände jag mig mest förvirrad och tyckte lite synd om de som lagt sina surt förvärvade pengar på att hyra den här filmen på tidigt 90-tal.

Så...vad handlar filmen om, var utspelar den sig, talar insticket sanning? Såklart inte.

Det är inte våldsverkare som anfaller New York, det här är historien om en nyutexaminerad polis, James, som ska röja upp lite i New York, nej, fan, jag menar såklart. ödelandet. Filmen utspelar sig uppenbarligen inte i New York, inte ens i något som liknar New York. Det är grustag, fabrikslokaler och så det fina slottet från Final Executioner.
I ödelandet träffar James "Den stora negersheriffen THE BLACK", ingen mindre än Woody Strode. Problemet är att Strode inte är med i den här filmen utan i Final Executor, så när James och The Black är med i samma scen får man bara se axeln och lite av ryggen på en person som har samma sorts skjorta som Strode har i Final Executor. James tränas, precis som polisen som träffar Strode i Final Executor. Än sämre träningsscener än i nyss nämnda film följer, The Black är missnöjd som fan med James prestation men bestämmer sig likväl för att ge honom sin sheriffstjärna dagen efter.

Medan James tränas introduceras vi till cyborgs som slåss med människor men eftersom cyborgsen inte har några som helst cyborgattribut är det lite svårt att hänga med på vem som är vad under filmens gång eftersom det klipps så friskt och ologiskt hela tiden. Både cyborgsen och människorna har nitläder vilket gör det än svårare att särskilja dom. Det kastas dessutom in ett elakt gäng med cyborgs, lett av
Margie Newton (som även spelar i Final Executor). I Bronx Executioner heter hennes karaktär Margie. Snacka om brist på fantasi. Börjar ni förstå den totala förvirringen i den här filmen?
Hursomhelst är den manlige cyborgledaren (som verkar lätt retarderad) kär i en människa, hon kommer på villovägar och stryker till sist med. James och cyborgledaren slår sina påsar ihop och bestämmer sig för att hämnas på de som ligger bakom det hela.

En kul detalj är den kvinnliga ledaren för det andra cyborggänget faktiskt är den enda som är med i både Final Executor och The Bronx Executioner. Volymen på både hennes hår och byst ökar och minskar mellan klippen från de olika filmerna.

Det här är ingen "Så dåligt så att det blir bra-film", ingen postapokalypsrulle man måste se såvida man inte är komplettist eller en film som blir bra efter några öl. Visst, här är ett småråttigt fordon som cyborgsen åker runt i, lite nitläder och en del action i första halvan men inte mer än så att gotta sig i.

Postapokalypsinfo:
År: Okänt.
Landskap: Grustag, industribyggnader, ett fint slott.
Apokalypsen orsakades av: Kärnvapenkrig?
Story: Polis och Cyborg slåss mot andra cyborgs
Modifierade fordon: Massor av mattsvarta bilar, tre stridsvagnar, en del trikes.
Brist på mat/vatten/bensin: Ja/Nej/Nej
Hockey/fotbollsskydd: Nej.
Nitat läder: Hälften av "skådisarna" bär nitläder.
Mutanter: Nja, Cyborgs.
Soundtrack:
Spänningsmusik på synth.

1 kommentar:

  1. Jag såg den kanske vid rätt tillfälle bara (när man är sugen på förvirrad idioti?) men jag mindes den faktiskt som rätt kul på sitt sätt. Tänker nog inte se om den och kolla om den håller...
    Förresten har jag för mig att det stjäls en del scener från den rätt vissna PA-rullen Urban Warriors också (en film som också stjäl scener från Final Executioner!).

    SvaraRadera