söndag 26 juni 2011

Dune Warriors (Filippinerna/USA 1991, SF Sverige)


Regissör: Cirio H. Santiago

Originaltitel: Dune Warriors

Pang! Bom! Pang! Vi kastas rakt in i anfallet mot en liten by i...ett grustag. Ondingen William och hans pseudomilitaristiska gäng är på jakt efter vatten och får av en överlevande bybo reda på att byn Chinlee har en aldrig sinande vattenkälla. William planerar att anfalla och ta över Chinlee om en vecka. Prima! Då hinner Val, en kvinna från byn Chinlee dra ut i öknen, träffa Michael (David Carradine) som har rejäl beef med William samt ta sig in till en stad (samma som i Raiders of the Sun)
för att rekrytera krigare. Dessa ska tillsammans med Michael försvara Chinlee mot William och hans gäng. I staden är det full rulle, Rick Hill (från Deathstalkerfilmerna) ägnar sig åt ett riggat futuristiskt tornerspel på motorcross tillsammans med två kumpaner.
De tre värvas av Val och sen är det som så ofta i Santiagos filmer mycket transportsträckor. Någon tillfångatas, rymmer, jagas av skurkar i mattsvarta plåtklädda bilar som exploderar. Någon medlar med skurken, rymmer, jagas av skurkar i mattsvarta plåtklädda bilar som exploderar osv. Ja, ni som sett nån Santiagofilm känner till modellen. Slutstriden är riktigt explosionstät och fylld av slagsmål/närstid med usel koreografi.

Gurun Santiago presterade inte mindre än 7 postapokalypsfilmer under sin levnadstid. Dune Warriors är den näst sista i ordningen
(hans sista film, Road Raiders, slutförs posthumt så totalt är det 8 pa-filmer på meritlistan) och skiljer sig en del från dom andra filmerna, dels för att den är inspelad i Usa och inte i Filippinerna och
dels för att manuset är lite influerat av Akira Kurosawas De sju samurajerna (Shichinin no samurai, 1954). Kanske hade Santiago lite mer pengar än vanligt när Dune Warriors spelades in, just eftersom den är inspelad i Usa, det är nya skrotbilar (en ser ut att vara en Volvo 240!)
, David Carradine är med (inte världens dyraste skådis, men ändå) men samtidigt är kulisserna lite billigare än vanligt. Husen i början av filmen verkar vara byggnadsställningar med tyg på och förskansningen av byn Chinlee verkar vara gjord av wellpapp. Visst är det billigt men
jag känner mig som hemma i Santiagos postapokalypsfilmer. Har man sett en så vet man nästan exakt vad man kan vänta sig av nästa. Det enda jag skulle vilja haft mer av är filippinodvärgarna
och så saknade jag en snabbspolad biljakt, det är alltid trevligt. Är man sugen på taffliga slagsmål, en svärdsvingande David Carradine och en massa explosioner så är det här helt rätt film. Dock, långt ifrån Santiagos bästa pa-röjare till film men med tanke på att den inte är längre än 74 minuter så är det inte bortkastad tid.

Postapokalypsinfo:
År: 2040
Landskap: Grustag, grustag, grustag
Apokalypsen orsakades av: Okänt
Story: Kvinna hyr krigare för att försvara vattenkälla.
Modifierade fordon: Massor av mattsvarta bilar, en trike och nån hoj till.
Brist på mat/vatten/bensin: Nej/Ja/Ja
Hockey/fotbollsskydd: Ja!
Nitat läder: Nja, lite nitarmband men inte mer än så.
Mutanter: Nja, Cyborgs.
Soundtrack: Vanlig spännings/actionmusik ala Santiago+PANFLÖJT

1 kommentar:

  1. Bra recension! Hoppas på fler recensioner av santiagos pa-rullar...

    Du har möjligtvis inte rippat in den till den dator eller så? Eller om man skulle kunna få låna kassetten över en helg? Har fått tag på alla hans pa's förutom just denna!

    Vilken är det du saknar? Jag har Raiders of the Sun på dvd... kanske kan byta?

    Mejla mig om du har lust å komma på nån deal:
    zachariaswikner(at)hotmail(dot)com

    SvaraRadera