fredag 15 april 2011

Stone (Australien 1974, VTC Sverige)


Originaltitel: Stone
Regissör: Sandy Hartbutt

Ett motorcykelgäng, Grave Diggers, rullar in på ett miljömöte och kastar glåpord mot politikern som håller tal. En av gängmedlemmarna, Toad, (Hugh Keays-Byrne, som vi även kan se som Toecutter i Mad Max) trippar rejält och rör sig bort från sitt gäng och miljömötet. Toad har tunnelseende, ett svallande, pipande ljud svämmar ur tvns små högtalare och färgerna förvrängs, han lallar förbi en bunt Hare Khrisna-medlemmar som glatt trummar sig fram, han smeker ett krigsmonument för att sekunden senare befinna sig på taket till ett intilliggande hus. Plötsligt avfyras flera skott mot politikern på mötet och Toad får syn på skytten. Innan han hoppar ner från taket och Grave Diggers åker därifrån får mördaren en snabb flukt på gängets ryggemblem. En efter en börjar Grave Diggers medlemmar stryka med i märkliga olyckor. Vem är mördaren?
Stone, en slibbig, lågt rankad polis sätts på jobbet. Han ska infiltrera Grave Diggers och försöka få reda på vem mördaren är. Efter att han fått uppdraget får vi i lite mer än en timme följa Grave Diggers vardag, vilket är riktigt underhållande. Det är bara att luta sig tillbaka och njuta. Dom snackar en del om att hämnas på mördaren men det dröjer länge innan dom kommer till skott. Knuttarna driver rätt hårt med Stone, som till en början har svårt att komma in i gänget, och frågar vid ett tillfälle om han någon gång varit "stoned", vilket översätts till stenpackad. Haha!

Grave Diggers är enligt insticket "En liga som rånar, mördar, knarkar, slåss och är grymma". Stämmer utmärkt. Attityden är verkligen "Vi skiter i allt och gör vadfan som faller oss in och". Dricker man inte öl så röker man gräs, röker man inte gräs, ja då dricker man en öl. Om nån okänd kommer in på deras stamhak, då får dom på truten efter att ha blivit tvingade att bjuda på cigg. Duscha? Det gör man bäst i öl. Det här är ett riktigt skitigt gäng. Gänget,
som bor i en gammal bunker vid havet leds av "Undertaker", ingen mindre än Sandy Hartbutt själv. Under sig har han medlemmar med fantastiska namn såsom Hooks, Stinkfinger, Zonk och Dr. Death. (Vincent Gil, som man även kan se som Night Rider i Mad Max)
Dr. Death är enögd, har hög hatt och bär en mantel med ett pentagram på. Ovanpå detta sover han i en kista och röker på mer eller mindre konstant. Vid begravningen en av gängmedlemmarna åkallar Dr. Death Satan. Hårt! Polisen är där och vill ställa lite frågor och får av en kyrkogårdsarbetare reda på att hela gänget är en...satanisk sekt. Ah...hemmatolkad satanism ala 60- och 70-tal, det där är jag svag för.

Inte så mycket till handling i den här bikerrullen som sagt men vad gör det? Det är skön underhållning, knuttarna festar, rullar runt och slåss i nästan en och en halv timme. Så fixa ett sexpack eller två, ring hem några polare, luta er tillbaka i soffan och bara njut! VTC släppte Stone i 3 omgångar, varje gång med nytt instick. Insticket ovan är från det första släppet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar