måndag 8 augusti 2011

Future Hunters (Vestron Japan, Usa/Filippinerna 1986)


Regissör: Cirio H. Santiago
Originaltitel: Future Hunters

Här trodde jag att det var 90 min postapokalyps ala Santiago som väntade mig, men oj vad fel jag hade...

De första fem minuterna börjar enligt Santiago-postapokalypsmatt 1A. Mattsvarta fordon med svartklädda män jagar ett annat mattsvart fordon kört av en svarklädd man, Matthew
(Richard Norton från bl.a Salute of the Jugger, Equalizer 2000 och The Blood of Heroes).
Matthew spränger sina förföljare med hjälp av en BFG, tar sig till ett tempel där spetsen till Longinus spjut (spjutet som stack Jesus i sidan) finns och transporteras hux tillbaka till Los Angeles 1986 för att med spjutspetsens hjälp förhindra apokalypsen.
Tyvärr dör Matthew nästan så fort han kommit till dåtiden men hinner lämna över uppdraget till Slade (Robert Patricks första roll någonsin) och hans tjej Michelle.

Nu snurrar det loss totalt, jag vill inte avslöja något mer av "handlingen" men elementen som presenteras i de nästkommande 80 minuterna kan väl ingen skräpfilmsälskare säga nej till: Nazister, filippinodvärgar, mongoler i djungeln, Kung fu-killar, asiatiska amazoner och ett otal Indiana Jones-rippar. En toppenrulle med andra ord!

söndag 7 augusti 2011

Devils Angels (USA 1967, Rank Video U.K.)


Originaltitel: Devils Angels
Regissör: Daniel Haller


Det som slog mig först av allt när jag satte igång Devils Angels är att var och varannan bikerfilm heter något med Angel, det andra som slår mig är att musiken är toppen! Surfrock och hårdrock med fuzziga/krunchiga gitarrer och drivig bas hör till varje bikerfilm men här är det mer krunch än vanligt och dagen efter att jag sett filmen går jag ideligen och nynnar på soundtracket, ett gott betyg. Det är kanske inte så konstigt att musiken är på topp, Davie Allan & The Arrows som även gjort musiken till The Wild Angels och The Born Losers ligger bakom soundtracket.

Devils Angels handlar om det ökända motorcykelgänget The Skulls som beskrivs såhär av en polis i filmen:

"They´re The Skulls.
They steal things.
They smell bad.
They use foul language.
They have a hobby of wrecking small towns.
They've already wrecked our party."

På väg till en typisk bikerfest kör en medlem i The Skulls ihjäl en äldre man och ledaren för gänget, Cody, bestämmer att det är säkrast att dra från stan.
och söka efter den legendariska staden "Hole in the Wall". Hole in the Wall är en stad där man kan leva fritt utan att behöva bli trakasserad av polisen - den bästa friheten i en bikers liv mao.
Sagt och gjort så börjar resan mot drömstaden, man stannar till vid en bensinmack och roffar åt sig halva sortimentet, grisar loss och hjälper en förvirrad tant med inköpslistan. Resan går vidare och i en stad där den årliga karnevalen är i full gång med bikiniklädda skönhetstävlande som kastar tomater på stadens sheriff, nöjesfält och allt annat som hör därtill. The Skulls slår runt rejält och blir ombedda att lämna stan men lyckas efter lite käbbel att få övernatta på en strand i närheten. Allt verkar vara frid och fröjd tills en tjej ur lokalbefolkningen blir bjuden på lite gräs och en spökhistoria vid lägerelden...

Devils Angels är en ganska snäll bikerfilm, inte så mycket våld, barslagsmål och dekadens som i de andra filmerna jag sett. Det är en hel del humoristiska repliker och glimten i ögat-repliker som läggs in här och där, ett praktexempel är när en tjej i The Skulls får frågan "Are you a mama?" och svarar "Hell no - I'm just pregnant!". En lätt retarderad biker i björnfitta slänger iväg en hel del dumma kommentarer och repliker till sin sidekick stup i ett, ganska underhållande. Miljöerna är ganska standard och dammiga men ett övergivet flygfält med massa stridsflygplan i inledningsscenen är rätt imponerande. Knuttarna är ganska unisont klädda i svart och har de sedvanliga nazi-emblemen på sina västar och är rätt ruffiga, dock inte lika skitiga och ruffiga som i Angel Warriors. Ingen höjdarfilm men med tanke på att den är ganska kort, runt 80 minuter, så är det inte bortkastad tid. Musiken och humorreplikerna och de sedvanligt (få men) vackra kvinnorna höjer allt ett snäpp.

onsdag 20 juli 2011

Run, Angel, Run (USA 1969, Iver Film Services U.K.)


Originaltitel: Run, Angel, Run
Regissör: Jack Starrett

Bättre sent än aldrig, här kommer några rader om den i mitt tycke ganska udda bikerfilmen Run, Angel, Run.

Angel (William Smith, Maniac Cop, Hell Comes to Frogtown och ett otal andra filmer) vill lägga bikerlivet bakom sig och har sålt ut sitt motorcykelgäng genom att medverka i ett stort tidningsreportage.
Priset? 10 000 dollar att hämta i Frisco och...kanske tillochmed sitt eget liv?
Hans f.d. vänner i gänget får snabbt reda på publiciteten och sätter efter honom direkt. Dom hittar Angel och hans tjej Laurie vid en tågstation och en
fantastiskt snygg scen följer. De fyra gängmedlemmarna börjar jaga Laurie, först filmas det i diptyk, sen triptyk och sist i polyptyk. Riktigt snyggt med fyra motorcyklar som i separata filmrutor åker runt Laurie i mitten.
Till sist lyckas Angel och tjejen ta sig ombord på ett godståg och hamnar i en vagn med en bunt luffare, inte helt oväntat uppstår komplikationer.
Efter ett tag på resande fot hittar de två ett äldre hus som dom hyr,
Angel lyckas få jobb som fårskötare på en närliggande gård. Det nya, lugnare livet i tvåsamheten med lönearbete och vardagsbestyr är dock inte så lätt att anpassa sig till. Angels alkoholvanor gör sig påminda, precis som ett uselt humör och i bakhuvudet finns alltid vetskapen om hans gamla gäng som fortfarande är ute efter honom. Gänget kommer hela tiden närmre och närmre...

Det här är ingen vanlig "åka hoj och festa"-bikerrulle utan över lag ett ganska allvarligt drama om svårigheten med att hitta tillbaka till ett "vanligt" liv utanför bikerkulturens utslagenhet med karatefyllor, gräsrökning, slagsmål och allt annat som hör till (i den romantiserade bikerfilmsvärlden dvs).
Visst har vi det obligatoriska barslagsmålet, supandet och gräsrökandet men fokus ligger på Angel och Laurie samt deras relation. Vill man ha videobolagets version av storyn (som fokuserar på de mer fartfyllda passagerna) så är det fritt fram att läsa baksidestexten på insticket där nästan hela filmen avslöjas. Är det något man lärt sig av långa baksidestexter så är det att inte läsa dom innan man sett filmen, då man oftast fåt hela filmens händelseförlopp och slut serverad i texten.

Run, Angel, Run är över lag snyggt filmad, fina flerbildsscener förekommer på fler ställen än som i jaktscenen vid tågstationen men är som mest utstuderad där. Soundtracket är inte så brett men rätt bra och innehåller lite flöjtig tung funk, lite hårdrock och en oväntat glad sång.

måndag 4 juli 2011

Angel Warriors (USA 1971, Megafilms U.K.)


Originaltitel: Angels Hard As They Come

Regissör: Joe Viola

Inledningsvis vill jag ursäkta för den dåliga scanningen av insticket till filmen. Någon har klantigt nog tejpat fast insticket till plasten på boxen men som tur är blev den häftiga framsidan till insticket ganska skarp.

Jag fick hem en bunt med bikerfilmer för nån vecka sedan, efter att ha sett den australiensiska bikerfilmen Stone för några månader sedan fick jag mersmak och när en brittisk gentleman kunde tänka sig att sälja 5 filmer inom genren för 4 pund styck var jag inte den som tackade nej.

Long John, Monk och Juicer, medlemar i motorcykelgänget Angels håller på med en knarkdeal när polisen plötsligt dyker upp. Dom kommer överens med köparna att göra upp den några dagar senare istället. Efter att ha skakat av sig polisen hamnar Angelsmedlemmarna på en bensinmack där några bikers från gänget The Dragons tankar. Dom blir medbjudna på en fest som The Dragons ska ha i en spökstad mitt ute i öknen och hakar självfallet på. Spökstaden "Lost Cause" har säkerligen varit inspelningsplats för otaliga amerikanska westerns från 50-talet, det är en riktigt sliten westernstad med mycket känsla. I staden huserar ett gäng hippies som kuvats av The Dragons, dom vågar inte göra mycket väsen ifrån sig.

Direkt när Angelsmedlemmarna kommer till staden utmanas Long John av The Dragons psykiskt instabila ledare General (försedd med Preussisk hussarpickelhuva) på ett mc-race och efter att General förlorat går det bara utför. Under kvällens festligheter blir en hippietjej våldtagen och mördad och skulden faller på Angels. En orättvis rättegång hålls och Angels blir dömda för mordet. General visar under rättegången prov på sitt dag- och natthumör, poserar som Jesus på korset och är allmänt tokig. Kanske är det ren skådespelartalang eller så är mannen galen på riktigt.
Hur ska det gå för Long John och hans polare? Vad kommer hända med knarkdealen och kommer dom att ta sig levande ur spökstaden?

En hysteriskt rolig scen som måste nämnas är när Long John och Juicer lurar sig ut ur cellen där dom hålls fågna. Hippietjejen som ansvarar för matlagningen kryddar middagen med några sockerbitar dränkta i LSD och kvällens fest ballar ur. Long John och Juicer förklarar för sin fångvaktare att dom är färgkritor som en skolklass väntar på att få rita med och att vakten måste låsa upp skåpet som dom är instängda i - Självfallet släpper den trippande vakten ut färgkritorna och babblar om blått, grönt och vackra landskap.

Att sätta sig och se Angel Warriors är allt annat än bortkastad tid, det är en och en halv timmes bra underhållning. Knuttarna är rejält skitiga, skäggiga och slitna och är troligen inte skådisar utan äkta vara som luktar på långt håll. Spökstaden ger lite westernkänsla och där är andra element i filmen som bidrar mer till den känslan. Inbakat i allt är även lite tidstypisk motsättning mellan den svarte bikern Monk och några vita. Under filmens gång är det väldigt få människor från den "vanliga världen" (som inte är bikers eller hippies) som är med i bild vilket ger en känsla av utanförskapet som framförallt bikers, men även hippies eftersträvade. Rättegången är ett intressant element, Soundtracket är inte remarkabelt men passar väl in, mest hårdrock men även lite funk och vanlig rock.
Mina varmaste rekommendationer!

söndag 26 juni 2011

Dune Warriors (Filippinerna/USA 1991, SF Sverige)


Regissör: Cirio H. Santiago

Originaltitel: Dune Warriors

Pang! Bom! Pang! Vi kastas rakt in i anfallet mot en liten by i...ett grustag. Ondingen William och hans pseudomilitaristiska gäng är på jakt efter vatten och får av en överlevande bybo reda på att byn Chinlee har en aldrig sinande vattenkälla. William planerar att anfalla och ta över Chinlee om en vecka. Prima! Då hinner Val, en kvinna från byn Chinlee dra ut i öknen, träffa Michael (David Carradine) som har rejäl beef med William samt ta sig in till en stad (samma som i Raiders of the Sun)
för att rekrytera krigare. Dessa ska tillsammans med Michael försvara Chinlee mot William och hans gäng. I staden är det full rulle, Rick Hill (från Deathstalkerfilmerna) ägnar sig åt ett riggat futuristiskt tornerspel på motorcross tillsammans med två kumpaner.
De tre värvas av Val och sen är det som så ofta i Santiagos filmer mycket transportsträckor. Någon tillfångatas, rymmer, jagas av skurkar i mattsvarta plåtklädda bilar som exploderar. Någon medlar med skurken, rymmer, jagas av skurkar i mattsvarta plåtklädda bilar som exploderar osv. Ja, ni som sett nån Santiagofilm känner till modellen. Slutstriden är riktigt explosionstät och fylld av slagsmål/närstid med usel koreografi.

Gurun Santiago presterade inte mindre än 7 postapokalypsfilmer under sin levnadstid. Dune Warriors är den näst sista i ordningen
(hans sista film, Road Raiders, slutförs posthumt så totalt är det 8 pa-filmer på meritlistan) och skiljer sig en del från dom andra filmerna, dels för att den är inspelad i Usa och inte i Filippinerna och
dels för att manuset är lite influerat av Akira Kurosawas De sju samurajerna (Shichinin no samurai, 1954). Kanske hade Santiago lite mer pengar än vanligt när Dune Warriors spelades in, just eftersom den är inspelad i Usa, det är nya skrotbilar (en ser ut att vara en Volvo 240!)
, David Carradine är med (inte världens dyraste skådis, men ändå) men samtidigt är kulisserna lite billigare än vanligt. Husen i början av filmen verkar vara byggnadsställningar med tyg på och förskansningen av byn Chinlee verkar vara gjord av wellpapp. Visst är det billigt men
jag känner mig som hemma i Santiagos postapokalypsfilmer. Har man sett en så vet man nästan exakt vad man kan vänta sig av nästa. Det enda jag skulle vilja haft mer av är filippinodvärgarna
och så saknade jag en snabbspolad biljakt, det är alltid trevligt. Är man sugen på taffliga slagsmål, en svärdsvingande David Carradine och en massa explosioner så är det här helt rätt film. Dock, långt ifrån Santiagos bästa pa-röjare till film men med tanke på att den inte är längre än 74 minuter så är det inte bortkastad tid.

Postapokalypsinfo:
År: 2040
Landskap: Grustag, grustag, grustag
Apokalypsen orsakades av: Okänt
Story: Kvinna hyr krigare för att försvara vattenkälla.
Modifierade fordon: Massor av mattsvarta bilar, en trike och nån hoj till.
Brist på mat/vatten/bensin: Nej/Ja/Ja
Hockey/fotbollsskydd: Ja!
Nitat läder: Nja, lite nitarmband men inte mer än så.
Mutanter: Nja, Cyborgs.
Soundtrack: Vanlig spännings/actionmusik ala Santiago+PANFLÖJT

fredag 17 juni 2011

Lystring alla ostfilmsäslkare

Låg aktivitet just nu, men det har sina förklarningar:

Humungus vhs-spelare har kastat in handduken, han har dock hört rykten om en övergiven fabrik fylld av panasonicspelare och kommer söka lyckan där för att vidare kunna berätta om ödelandets hockeyskyddsprydda män.

Dr. Ygor jobbar natt och utför lykantropiska experiment på intet ont anande själar, men så fort han har tid över och är vid sina sinnes fulla bruk kommer han återigen skriva om fantastiska filmer bortom dina vildaste och våtaste fetboxdrömmar!

Så kära läsare - Håll ut!

tisdag 7 juni 2011

The Bronx Executioner (Italien 1989, Tower Vision Sverige)


Originaltitel: Il giustiziere del Bronx
Regissör: Vanio Amici

Vad får man om man använder sig av 75% filmmaterial från den redan ganska usla Final Executioner, filmar lite nytt material och öser i en mixer? The Bronx Executioner såklart!
Jag hade länge sett fram emot att se denna klipp-och-klistra-postapokalypsrulle och visste inte riktigt vad jag hade att vänta mig. En och en halv slumrig timme senare kände jag mig mest förvirrad och tyckte lite synd om de som lagt sina surt förvärvade pengar på att hyra den här filmen på tidigt 90-tal.

Så...vad handlar filmen om, var utspelar den sig, talar insticket sanning? Såklart inte.

Det är inte våldsverkare som anfaller New York, det här är historien om en nyutexaminerad polis, James, som ska röja upp lite i New York, nej, fan, jag menar såklart. ödelandet. Filmen utspelar sig uppenbarligen inte i New York, inte ens i något som liknar New York. Det är grustag, fabrikslokaler och så det fina slottet från Final Executioner.
I ödelandet träffar James "Den stora negersheriffen THE BLACK", ingen mindre än Woody Strode. Problemet är att Strode inte är med i den här filmen utan i Final Executor, så när James och The Black är med i samma scen får man bara se axeln och lite av ryggen på en person som har samma sorts skjorta som Strode har i Final Executor. James tränas, precis som polisen som träffar Strode i Final Executor. Än sämre träningsscener än i nyss nämnda film följer, The Black är missnöjd som fan med James prestation men bestämmer sig likväl för att ge honom sin sheriffstjärna dagen efter.

Medan James tränas introduceras vi till cyborgs som slåss med människor men eftersom cyborgsen inte har några som helst cyborgattribut är det lite svårt att hänga med på vem som är vad under filmens gång eftersom det klipps så friskt och ologiskt hela tiden. Både cyborgsen och människorna har nitläder vilket gör det än svårare att särskilja dom. Det kastas dessutom in ett elakt gäng med cyborgs, lett av
Margie Newton (som även spelar i Final Executor). I Bronx Executioner heter hennes karaktär Margie. Snacka om brist på fantasi. Börjar ni förstå den totala förvirringen i den här filmen?
Hursomhelst är den manlige cyborgledaren (som verkar lätt retarderad) kär i en människa, hon kommer på villovägar och stryker till sist med. James och cyborgledaren slår sina påsar ihop och bestämmer sig för att hämnas på de som ligger bakom det hela.

En kul detalj är den kvinnliga ledaren för det andra cyborggänget faktiskt är den enda som är med i både Final Executor och The Bronx Executioner. Volymen på både hennes hår och byst ökar och minskar mellan klippen från de olika filmerna.

Det här är ingen "Så dåligt så att det blir bra-film", ingen postapokalypsrulle man måste se såvida man inte är komplettist eller en film som blir bra efter några öl. Visst, här är ett småråttigt fordon som cyborgsen åker runt i, lite nitläder och en del action i första halvan men inte mer än så att gotta sig i.

Postapokalypsinfo:
År: Okänt.
Landskap: Grustag, industribyggnader, ett fint slott.
Apokalypsen orsakades av: Kärnvapenkrig?
Story: Polis och Cyborg slåss mot andra cyborgs
Modifierade fordon: Massor av mattsvarta bilar, tre stridsvagnar, en del trikes.
Brist på mat/vatten/bensin: Ja/Nej/Nej
Hockey/fotbollsskydd: Nej.
Nitat läder: Hälften av "skådisarna" bär nitläder.
Mutanter: Nja, Cyborgs.
Soundtrack:
Spänningsmusik på synth.

söndag 29 maj 2011

Veckans idolbild: Paul Naschy

Hans riktiga namn var Jacinto Molina Álvarez och för läsarna här på Kulturslasken är han säkerligen ingen okändis. En tyngdlyftare som medverkade i uppåt hundra filmer, mestadels skräckfilmer. För de flesta skräck- och skräpfilmsentusiaster är han kanske mest känd för rollen Waldemar Daninsky, som han med stor entusiasm gestaltade i över tio filmer, som vid fullmåne brukar förvandlas till ett hårigt odjur...

tisdag 24 maj 2011

Utan brallor i Tyrolen (Västtyskland 1974, Mickes Video Tape AB)

Originaltitel: Auf der Alm, da gibt's koa Sünd
Regissör: Franz Josef Gottlieb



En rafflande biljakt! En vetenskapsman blir förföljd av två hemliga agenter. Vetenskapsmannen stannar vid en bilmack och kör på stegen som den korkade föreståndaren står på. Agenterna kör i diket, efter att ha blivit uppehållna av en massa kossor som står på vägen. De beslutar sig för att skjuta vetenskapsmannen med snipergevär (liknar mest ett luftgevär med ett kikarsikte på) från avstånd. Vad är det han har som de vill åt? En mikrofilm med en hemlig formel för hur man tillverkar bensin från mull, såklart.

Så börjar den, en i raden av alla de tyska mjukporrfilmer utspelandes i den österrikiska Tyrolen som producerades under 70-talet. Detta är sexploitation blandat med den allra torraste buskishumorn. En genre som idag är lika stendöd som bortglömd. I vanlig ordning bjuds det på en fasligt massa springande, klättrande uppför stegar, dumma (men sexglada) bönder, en idiotisk poliskonstapel som inte lyckas med nånting, slapstick-humor, fulla öldrickande österrikare, folkmusik, vackra Tyrolmiljöer och naturbilder m.m.

Och i vanlig ordning inser byborna att de kan bli rika på den konstgjorda bensinen, så de beslutar att gömma mikrofilmen i ett par läderbyxor. Självklart måste den skinnbeklädda kvinnliga agenten leta i alla byns mäns läderbyxor, och ni kan ju gissa hur det slutar... (Hon påstår för övrigt att hon bara kan tänka ordentligt medan hon har sex.)

Detta är film man kort sagt blir på gott humör av. Rekommenderas till alla förutom de som inte står ut med tyska/österrikiska folkvisor, skildring av kvinnor som kåta sexgalningar som ligger med vem som helst när som helst eller torr buskishumor.

söndag 22 maj 2011

Sinbad of the Seven Seas (Italien/Usa 1989, Cannon Video U.K.)


Originaltiel: Sinbad of the Seven Seas
Regissör: Enzo G. Castellari


Lou Ferrigno, Enzo G. Castellari och Luigi Cozzi. Lou Ferrigno utan skägg, Castellari som ligger bakom guldrullar som Inglorious Bastards och The New Barbarians samt Cozzi vars specialeffekter och även vars mästerverk Starcrash inte kan ha lämnat någon oberörd. En trevlig treenighet som gav mig höga förväntningar och inte blev jag besviken.
Med tanke på förra veckans idolbild känns lite dravel om en film där Ferrigno spelar huvudroll helt rätt.


En mamma berättar en saga för sin dotter som ska sova, sagan är ingen mindre än den om Sinbad (Lou Ferrigno) och hans besättning; dvärgen, vikingen (med blonda flätor), samurajen (Hal Yamanouchi), och den skallige kocken som tillsammans med prins Ali ska slåss mot den elake Jaffar som har kalifen och prinsessan i sitt våld. Mamman agerar berättarröst genom hela filmen och förklarar så gott som allt som händer. Mycket irriterande tycker vissa, jag brydde mig inte direkt om det eftersom jag själv såg filmen som en godnattfilm.


Hursomhelst, den onde Jaffar (varje gång Jaffar nämns under filmens gång så är det "The EVIL wizard Jaffar" som gäller. Om jag fick en krona för varje gång det påpekas att Jaffar är ond så skulle jag vara ganska rik vid det här laget) har en ofelbar plan för att ta makten över staden Basrah, bli Kalif och få gifta sig med prinsessan. Han hypnotiserar kalifen (som är väldigt lik Disneys tecknade sultan i Aladdin) och tillfångatar prinsessan och lägger henne i en hjärntvättsmaskin som snarare ser ut som ett tunnelväxthus med röda rör istället för en hjärntvättsmaskin. Jaffar tillber de mörka gudarna och hux flux är alla invånare i Basrah försunna. Sinbad och hans besättning lägger till i hamnen, Sinbad märker att något är fel och säger "There's nobody here." varpå dvärgen säger "There's nobody here". "I just said that. That's the point!" svarar Sinbad rappt. Redan här märker man att det är en och en halv timmes pur underhållning som väntar. De urusla replikerna haglar! Sinbad konfronterar Jaffar men kommer inte längre än så, han trillar ner genom en fallucka och finner sig i en fånghåla full av en massa elaksinna ormar. Dock lyckas han övertala ormarna att samarbeta med honom, knyter helt sonika ihop dom till ett rep som han sedan använder sig av för att rymma från fängelsehålan. Jaffar måste göra något för att hindra Sinbad och hans besättning från att omkullkasta hans järngrepp (Eller vad man ska kalla det) om Basrah och gömmer 4 heliga stenar på olika platser. Sinbad och hans besättning måste hitta stenarna för att kunna besegra Jaffar och även för att vi ska kunna se dom slåss mot massa häftiga monster ala Luigi Cozzi!

Efter att ha besökt ett häftigt orakel så blir det under resten av filmen en härlig resa mellan olika öar och platser där framförallt Sinbad men även hans färgglada (samurajen är helt vansinnigt klädd) besättning måste slåss mot olika faror. Stenmonster, slemmonster som skjuter laser, odöda krigare som enbart dör om man sliter ut deras hjärta och mosar det (odödas hjärtan innehåller grönt slem, så är det), spöken i rustningar, förförande amazoner osv.
En helt fantastisk kavalkad av härliga möten med andra ord! Miljöerna, kulisserna och monsterna är dessutom riktigt bra.
Det finns mycket mer att säga om filmen och det finns ett otal dumma scener och repliker jag gärna skulle återge men för er som vill se filmen ska det såklart finnas en del att upptäcka på egen hand.

måndag 9 maj 2011

Veckans idolbild: Lou Ferrigno

Här i rollen som ankarsvingande huvudrollsinnehavare i Luigi Cozzis storslagna, färgsprakande, mytologiska spektakel Hercules (1983).

lördag 7 maj 2011

Galaxina (USA 1980, HemVideo Film)

Originaltitel: Galaxina
Regissör: William Sachs
Året är 3008 och Förenade Galaxfederationen håller ordning och reda i galaxen. Polisskepp nummer 308, Evigheten, är på ett vanligt patrulljobb under den sista etappen på ett sjuårsuppdrag, när det plötsligt stöter på ett mystiskt skepp med nån slags rymdvarelse med en guldmask ombord. Utomjordingen visar sig vara Ordric från planeten Mordric och självklart blir det en kort rymdstrid när han vägrar att ange vad han har för uppsåt eller vart han är påväg. Skeppet försvinner sedan och besättningen ombord Evigheten klarar sig oskadda.

Evighetens besättning ja, bestående av kapten Cornelius Butt, sergeant Thor, samt ett gäng andra udda typer, och såklart den supersexiga robotkvinnan Galaxina (spelad av Dorothy Stratten, känd från bl.a. Ett Buck Rogers-avsnitt och Playboy); når den verkligen upp till vad som utlovas på HemVideo Film-utgåvans baksida? Låt mig citera; "Snacka om häftig besättning på det här polisrymdskeppet. Typerna i Star Wars är som avslagen sockerdricka jämförda med dom här!" Nja, jag vet inte riktigt. De är ju betydligt mer korkade än hjältarna i Star Wars, den saken är åtminstone klar. Skönast är nog den gamle kinesgubben, som hela tiden röker pipa och kommer med visa ordspråk, som till exempel "People are like sea ship, roar when in fog" och "Life's just one damn thing after another". Vilken funktion ombord på skeppet fyller han egentligen? Sen får vi ju inte glömma skeppets fånge som sitter inlåst bakom galler - Rockeater, som käkar stenar. Han sitter förövrigt fängslad därför att han åt upp någon kunglighets juveler. Ibland går kapten Butt ner till skeppets fängelsehåla för att tortera honom med dåliga skämt, vilket han såklart avskyr.

Hur som helst, Evighetens besättning får helt plötsligt ett oväntat och inte så värst uppskattat uppdrag – de ska åka till planeten Alta 1, vilket tar 27 år (eftersom Evigheten saknar en "överväxel"), där de ska ta prover av Blå Stjärnan (vilket idiotiskt nog följs av nån slags orgelfanfar och körsång, från ingenstans, varje gång det nämns). För att höja moralen innan uppdraget får de chansen att koppla av litegrann på Kitty's rymdbordell. Kitty är en riktigt ful varelse av något slag, liksom många andra av de som huserar och jobbar på bordellen.

Dessutom, innan uppdraget påbörjas, hinner kapten Butt äta ett konstigt ägg, vilket leder till att han kräks upp en liten rymdvarelse som springer iväg och gömmer sig (påminner om då xenomorfen i Alien föds), och Thor börjar opassande nog bli förälskad i Galaxina. Tyvärr är det förbjudet för rymdpoliser att "fraternisera med maskiner", så varje gång de pussas får han elstötar och det sprakar och har sig (likaså varje gång besättningsmedlemmarna försöker daska henne på rumpan när hon serverar vid middagsbordet). Ett till problem är för övrigt att Galaxina saknar talförmåga.

När de reser till Alta 1 så saboterar den lilla krabaten, som kapten Butt kräktes upp tidigare, den "cryo sleep"-sovkapsel som kaptenen sover I under resan, vilket resulterar i att han åldras (eller åtminstone blir extremt hårig). När de andra sover i kapslarna under resan är Galaxina vaken och sköter skeppet. Hon börjar mer och mer bli förälskad i Thor och hon programmerar sig själv så att hon får förmågan att tala, samt så att hon blir varm och mjuk, nästan helt mänsklig.

Utan att avslöja för mycket, så kommer de i alla fall fram till Alta 1 år 2035. Galaxina får i uppdrag att gå ut på planetens yta för att hämta proverna de kom för. Allt är rött på planeten och allting är ganska primitivt. Galaxina kommer till en westernstad där hon går in på en restaurang som serverar människokött av olika slag. Där finns fullt av konstiga rymdvarelser och en bartender vid namn Spot (gissa vem han liknar). Restaurangen liknar för övrigt cantinan på planeten Tatooine I första Star Wars-filmen väldigt mycket. Givetvis dyker Ordric upp och det blir en rafflande kamp, med westernduell av klassiskt snitt (fast med laservapen istället för revolvrar) och ett gäng som säger sig härstamma från kriminella motorcykelgängmedlemmar från Jorden, och som dyrkar guden Harley Davidson, dyker också upp.

Filmen är som ni säkert fattat vid det här laget fylld till bredden med kass humor och dåliga skämt. Men jag kan inte annat än gilla den. På något vis är det en väldigt charmig och underhållande rulle, sin banalitet och sexism till trots. Dessutom presenteras den här i widescreen, tack HemVideo Film för det!

onsdag 27 april 2011

Stryker (Filippinerna 1983, Thorn EMI, Storbrittanien)



Originaltitel: Stryker
Regissör: Cirio H. Santiago

Atombombsexplosion som anslag? Check!
Voiceover som berättar om apokalypsen? Check!
Mattsvarta moddade fordon? Check!
Nitläder? Check!
Mad Max 2-rippar? Check!

Framtiden, efter atombombskrigen - Vatten är en bristvara och tillgång på vatten är makt. Några råskinn utsända av elakingen Kardis, en skäggig, skallig man med krok istället för hand, jagar en trikeåkande kvinna som känner till en hemlig, outtömlig, vattenkälla. Dom hinner ikapp henne och finner att hon har ett litet hemligt förråd vatten och förstår att hon troligen vet var källan finns. Från ingenstans dyker hjälten i bruna läderkläder - Stryker upp, samtidigt som en annan good guy (utsänd för att hitta kvinnan) och förvirrad strid uppstår. Kvinnan drar iväg med Strykers bil som är ganska lik Mad Maxs Interceptor, råskinnen fångar in henne och Stryker samt den andra snubben (jag uppfattar aldrig riktigt vad han heter) lyckas få med sig lite av vattnet och börjar traska genom öknen. Plötsligt är dom omringade av filippinska dvärgar (ett Santiago-signum, iallafall i hans pa-filmer) som är klädda som Jawas. Dvärgarna verkar ha boffat en massa helium för man fattar inte ett skit av vad som säger. Dvärgarna ser dessutom mexikanska ut, snarare än filippinska. Det är svårt att inte dra på smilbanden även om man kanske inte får.
Hux flux jagar Stryker och kompanjonen en vattentank på väg mot Kardis bas, dom lyckas löjligt enkelt. Kardis läderklädda hejdukar kastar sig nästan frivilligt från tankern. Stryker och co kraschar den in i basen och i förvirringen fritar dom kvinnan (vars namn jag heller inte uppfattar). En kul detalj är Kardis store underhuggare klädd i harness ala Gene Simmons som även är med i den makalöst underhållande Djungeltemplets hemlighet (Searchers of Voodoo Mountains, 1985).

Härifrån åks det fram och tillbaka mellan de goda och de ondas baser, med skrotbilar, tre stridsvagnar och än mer schyssta mattsvarta skrotbilar. Självfallet är det ökenvägar och grustag, överallt. Mycket pang-pang utlovas! Är det något Santiago slog mynt av så var det rediga postapokalypsfordon som faktiskt känns realistiska. En bunt amazonliknande kvinnor med vita fotbollsskydd (Mad Max 2 någon?) dyker upp och hjälper till när de goda är i knipa, dvärgarna dyker också upp när någon behöver hjälp, inte minst i slutet då dom förser Stryker med ett tungt maskingevär som han håller i EN hand. Manligt värre. Som sagt så är det en hel del åkande fram och tillbaka i den här filmen som kretsar kring den hemliga vattenkällan men även gammalt gruff mellan Stryker och Kardis som haft ihjäl Strykers fru. En liten kärlekshistoria är löst invävd i det hela men det är inget som förtar postapokalypsröjkänslan.

Stryker känns lite segare än Santiagos andra pa-filmer, mest pga alla transportsträckor, men så är det också den första filmen i genren han regissera så det är inte så konstigt.
Jag hoppas kunna recensera alla hans pa-filmer, saknar en och den är rätt svårhittad. Med lite tur kan jag låna eller köpa den av min filmdealer.

Tråkigt nog gick Santiago, den okrönte kungen av postapokalypsfilmer bort under produktionen av sin sista pa-rulle, den 7:e i ordningen, vi får hoppas att den färdigställs posthumt.

Postapokalypsinfo:
År: Okänt.
Landskap: Öken och grustag. Ett fort som återkommer i nån av Santiagos andra filmer.
Apokalypsen orsakades av: Kärnvapenkrig.
Story: De goda och de onda letar efter och slåss om vattenkälla.
Modifierade fordon: Massor av mattsvarta bilar, tre stridsvagnar, en del trikes.
Brist på mat/vatten/bensin: Nej/Jaj/Nej
Hockey/fotbollsskydd: Ja! Vita
Nitat läder: Nitat läder är lag.
Mutanter: Nej.
Soundtrack: Bitvis lite synth men mest nåt som hade passat bättre i nån B-action från Usa.

söndag 24 april 2011

Videoreklam från Frekvensia GeTe

Här gör det svenska distributionsbolaget Frekvensia GeTe AB reklam för några filmer, som ursprungligen distribuerades av det italienska filmbolaget Techno, som man distribuerade i Norden. Från början användes Techno-omslagen, men så småningom började Frekvensia GeTe knåpa ihop sina egna omslag med sin egen logga.

onsdag 20 april 2011

Straffelejren - Sadomania (Spanien/Västtyskland, danska Spectrum)

Originaltitel: Sadomania - Hölle der Lust
Regissör: Jesús Franco

Filmen börjar med att Olga (Uta Koepke) och Michael Gordon (Ángel Caballero), ett nygift par på smekmånad, åker runt med bil i något bergsområde. De stannar för att hångla litegrann, vilket visar sig vara mycket ödesdigert för paret, eftersom det i nästa sekund dyker upp ett gäng topplessbrudar med gevär, som visar sig vara vakter på kvinnoanstalten Hacienda Blanca. Vakterna för med sig det äkta paret dit, där de ställs inför fängelsedirektören Magda Hurtado, spelad av ingen mindre än Ajita Wilson.

Magda visar sig vara en riktigt ondsint fängelsedirektör, med fritidsintressen som att peta med sin käpp på nakna kvinnor som sitter i bur, åka häst med vagn och skjuta med gevär efter nakna kvinnor som springer i träsk (om de inte hinner bli uppätna av gummikrokodilen som ligger på lur i vattnet).

Förutom att de intagna tvingas stå och hacka sten dagarna i ända så verkar Hacienda Blanca vara ett rätt hyggligt ställe att vistas på. Både fångar och vakter går runt toppless, iklädda enbart avklippta jeansshorts. Ibland kommer en guvernör dit för att välja ut vem av kvinnorna som ska få äran att spendera lite tid tillsammans med honom och hans fru. Det är nämligen så att han har problem när det kommer till att älska med kvinnor, så de försöker på olika sätt få honom upphetsad. Bl.a. genom att låta han se på när hans fru ligger med andra kvinnor (d.v.s. fångar). Men i slutändan visar sig det enda som funkar för honom vara att se på när andra kvinnor blir våldtagna av en stor hund som paret har.

Vid sidan om fängelset sköts det dessutom lite människohandel och vi får se herr Franco själv i ett kort, men givetvis underhållande, ögonblick i rollen som en homohallick som... tja, blir påsatt bakifrån av en större herre, spelad av Ajita Wilson utklädd till man. Jesús Franco måste trots allt ha ganska stor självdistans, han brukar inte direkt ge sig själv de mest glamorösa rollerna i de filmer han regisserar. Vilket han såklart ska ha en eloge för, eftersom det nästan alltid är väldigt sköna roller.

Som ni säkert förstått vid det här laget är detta en berättelse som bjuder på sleaze och åter sleaze. Med Franco-mått mätt är det en väldigt lättsam och underhållande film. En film man helt enkelt inte kan tycka illa om!

fredag 15 april 2011

Stone (Australien 1974, VTC Sverige)


Originaltitel: Stone
Regissör: Sandy Hartbutt

Ett motorcykelgäng, Grave Diggers, rullar in på ett miljömöte och kastar glåpord mot politikern som håller tal. En av gängmedlemmarna, Toad, (Hugh Keays-Byrne, som vi även kan se som Toecutter i Mad Max) trippar rejält och rör sig bort från sitt gäng och miljömötet. Toad har tunnelseende, ett svallande, pipande ljud svämmar ur tvns små högtalare och färgerna förvrängs, han lallar förbi en bunt Hare Khrisna-medlemmar som glatt trummar sig fram, han smeker ett krigsmonument för att sekunden senare befinna sig på taket till ett intilliggande hus. Plötsligt avfyras flera skott mot politikern på mötet och Toad får syn på skytten. Innan han hoppar ner från taket och Grave Diggers åker därifrån får mördaren en snabb flukt på gängets ryggemblem. En efter en börjar Grave Diggers medlemmar stryka med i märkliga olyckor. Vem är mördaren?
Stone, en slibbig, lågt rankad polis sätts på jobbet. Han ska infiltrera Grave Diggers och försöka få reda på vem mördaren är. Efter att han fått uppdraget får vi i lite mer än en timme följa Grave Diggers vardag, vilket är riktigt underhållande. Det är bara att luta sig tillbaka och njuta. Dom snackar en del om att hämnas på mördaren men det dröjer länge innan dom kommer till skott. Knuttarna driver rätt hårt med Stone, som till en början har svårt att komma in i gänget, och frågar vid ett tillfälle om han någon gång varit "stoned", vilket översätts till stenpackad. Haha!

Grave Diggers är enligt insticket "En liga som rånar, mördar, knarkar, slåss och är grymma". Stämmer utmärkt. Attityden är verkligen "Vi skiter i allt och gör vadfan som faller oss in och". Dricker man inte öl så röker man gräs, röker man inte gräs, ja då dricker man en öl. Om nån okänd kommer in på deras stamhak, då får dom på truten efter att ha blivit tvingade att bjuda på cigg. Duscha? Det gör man bäst i öl. Det här är ett riktigt skitigt gäng. Gänget,
som bor i en gammal bunker vid havet leds av "Undertaker", ingen mindre än Sandy Hartbutt själv. Under sig har han medlemmar med fantastiska namn såsom Hooks, Stinkfinger, Zonk och Dr. Death. (Vincent Gil, som man även kan se som Night Rider i Mad Max)
Dr. Death är enögd, har hög hatt och bär en mantel med ett pentagram på. Ovanpå detta sover han i en kista och röker på mer eller mindre konstant. Vid begravningen en av gängmedlemmarna åkallar Dr. Death Satan. Hårt! Polisen är där och vill ställa lite frågor och får av en kyrkogårdsarbetare reda på att hela gänget är en...satanisk sekt. Ah...hemmatolkad satanism ala 60- och 70-tal, det där är jag svag för.

Inte så mycket till handling i den här bikerrullen som sagt men vad gör det? Det är skön underhållning, knuttarna festar, rullar runt och slåss i nästan en och en halv timme. Så fixa ett sexpack eller två, ring hem några polare, luta er tillbaka i soffan och bara njut! VTC släppte Stone i 3 omgångar, varje gång med nytt instick. Insticket ovan är från det första släppet.

torsdag 7 april 2011

Endgame (Italien 1983, dansk HemVideo)

Originaltitel: Endgame - Bronx Lotta Finale
Regissör: Joe D'amato



Ett år har gått sedan jag senast såg Endgame, Joe D'amatos andra postapokalypsfilm, och då imponerade den föga på mig. Efter andra tittningen lägger den sig utan tvekan i det högsta skiktet av postapokalypsfilmer från 80-talet.
Det här är lite av en allstarfilm. Vi har Al Cliver (Zombi 2 och Texas Anno 2020 - I gladiatori del futuro), George Eastman ( 2019 - Dopo la caduta di New York och La guerra del ferro - Ironmaster och många fler), Hal Yamanouchi (2019 - Dopo la caduta di New York, Texas Anno 2020 - I gladiatori del futuro) och Laura Gemser (Emanuellefilmerna) i de ledande rollerna.

Filmen börjar inte helt oväntat med en atombombsexplosion och sen kastas vi rakt in i övergivna fabrikslokaler där strålskadade överlevare kalasar på ett lik. Den fascistoida regeringens underhuggare - Security Service, klädda i långa läderrockar, gasmask och stålhjälm (Självfallet dekorerade med SS-runor) dyker upp och gör processen kort. Regeringen planerar att utrota allsköns mutanter och strålskadade överlevare medans massorna är upptagna med den största nationella tvunderhållningen anno 2025 - Endgame, direktsända gladiator/last man standing-matcher (som ses av allsköns härliga 80-tals-fulpunkare vilka hyrts in som statister.) som sponsras av den fantastiska högprotein-energi-fiber-tabletten som gör dig till en redig man, Life Plus. Redan här hade filmmakarna koll på hur det skulle gå för större delar mänskligheten, alltjämt fastklistrade vid tv-rutan, tittandes på hjärntvättande nonsens-tv (okej, gladiatorspel är kanske inte så smart tv det är allt mer kvalitativt än dagens så kallade "tv-utbud") medan dom äter dålig mat som vägs upp av allsköns märkliga kosttillskott. Innan matchen börjar så stänger Shannon av tvn och slänger ett paket Life Plus i papperskorgen. Underbart!

I finfina övergivna fabrikslokaler slåss den obesegrade Shannon (Cliver) mot Karnak (Eastman) samt två andra utmanare som till skillnad från Karnak stryker med. Under matchens gång får Shannon, klädd från topp till tå i läder ala Mad Max, hjälp att vinna med hjälp av en kvinna (Lilith - Gemser) som har telepatiska krafter. Hon vill att Shannon ska eskortera henne och en grupp mutanter undan regeringens långa klor, detta i utbyte mot guld. Denna hemliga flyktaktion samt utrensningen av mutanter känns som en väldigt tydlig referens till förintelsen av judar, politiskt oliktänkande, handikappade osv under 3:e riket.

Shannon fixar ihop ett gäng krigare som ska hjälpa honom att eskortera mutanterna. "Ninja", asiatiske karatekillen som även har full koll på kamikaze och bär ett highlandersvärd, Bull som ser ut som en viking från en amerikansk viking-matiné från 60-talet samt några andra inte lika iögonfallande hjältar. Man beger sig ut i ödelandet och nu följer en kavalkad av härliga möten och mycket action. Blinda munkar beväpnade till tänderna möter våra hjältar på samma ställe där merparten av One Eye Force spelades in. Fiskmutanter och apmutanter i mängder, ledda av en fiskmutant (som ger lite Jabba the Hut-vibbar) bjuder på rejält motstånd, och även SS dyker upp, det är inga långa pauser mellan actionscenerna i Endgame. Lastbilen som SS kör är samma som finns med i One Eye Force, den dyker även upp i Mad Rider ( I predatori dell'anno omega, 1983) som jag kommer recensera i framtiden. Eller kanske efter apokalypsen? Den som lever får se.

Endgame är en riktigt härlig postapokalypsfilm, en och en halv timme flyger snabbt iväg och själv blev jag sugen på att se om den nästan direkt efter att den tagit slut. Jag rekommenderar den varmt som en bra fortsättningsfilm om man sett tex Mad Max-filmerna och är sugen på mer.
Det danska släppet är oklippt och har fin bild, det finns ett svenskt köpsläpp på N.M. International som jag inte sett, Brittiska VTC-släppet har ganska mörk bild och har kanske någon sekund bortklippt, finns även släppt på Holländska CNR så det bör inte vara allt för svårt att lägga vantarna på ett ex av denna film.

Postapokalypsinfo:
År: 2025
Landskap: Mycket fabrikslokaler, lite grustag.
Apokalypsen orsakades av: Kärnvapenkrig.
Story: Futuristisk tv-gladiator hjälper psy-mutanter fly från regeringen.
Modifierade fordon: 3 bilar (modifierade), 1 skåpbil, 1 lastbil, SS's patrullbilar samt massa motorcrossar
Brist på mat/vatten/bensin: Nej/Nej/Nej
Hockey/fotbollsskydd: Nej.
Nitat läder: Minimalt.
Mutanter: Apmutanter, fiskmutanter, telepatiska mutanter
Soundtrack: Ganska tung synth. Mycket bra soundtrack.

lördag 2 april 2011

HemVideo Film-reklam

Här är två ljuvliga helsidesannonser ifrån klassiska hyrvideobolaget HemVideo Film. Det bjuds på både jättehajar och gunfighters!

fredag 1 april 2011

One Eye Force (Italien 1982, HemVideo Danmark)

Originaltitel: Anno 2020 - I gladiatori del futuro
Regissör: Joe D'amato och delvis George Eastman


Postapokalypsfilm? Ja. Westernfilm? Ja, det också. One Eye Force (Anno 2020 - I gladiatori del futuro) är internationellt kanske mest känd under titeln 2020 Texas Gladiators och är Joe D'amatos första bidrag till postapokalypsgenren, men George Eastman stod tydligen lika mycket bakom kameran (och improviserade ihop en halvtimme av filmlängden) som D'amato gjorde.

Ett gäng självutnämnda framtidspoliser, Nisus (Al Cliver), Catch Dog, Jab, Red Wolfe (Hal Yamanouchi) och Halakron, alla i bar överkropp och med patronbälten hängandes över axlarna är ute i...eh...övergivna fabrikslokaler för att rädda
de oskyldiga från ondskans klor. I vad som ska likna en kyrka överfaller olivgrönmålade katastroföverlevare/kringstrykare (med olivgrön lera i håret) en präst och några nunnor medans våra självutnämnda Texas Rangers lugnt väntar och observerar. Prästen spikas fast på ett kors, 2 av nunnorna skär halsen av sig själva med hjälp av glassplitter och precis när en våldtäktsscen dragit igång väljer de fem att ingripa. Den skäggstubbige Jab, med en cigarill i mungipan (En Clintanhälsning måntro?) avlossar sin revolver och en våldsam fight bryter ut. Catch Dog som i stridens hetta bestämt sig för att våldföra sig på Maida (Sabrina Siani!) utesluts ur gruppen och förvisas.

Hux flux har det utan förvarning gått 5 år, Nisus har barn med Maida och dessutom är han Mr Handyman hos en grupp hårt knegande överlevare som försöker laga och/eller utvinna något i en fabrik. (De ovanligt trevliga fabrikslokalerna återkommer i D'amatos andra film i postapokalypsgenren, Endgame.) Vad dom egentligen försöker laga eller utvinna är ganska luddigt. Fabriksområdet är omgivet av barrikader, bl.a de vita spetsiga, blinkande konerna som återfinns vid utfartstunneln i 2019 - After the Fall of New York.
Lustigt att dom är med i den här filmen från första början, dom passar mycket bättre in 2019.

Den nu motorcykelburne antagonistern Catch Dog återvänder och anfaller fabriken tillsammans med massa andra motorcykelburna banditer. Bakom sig på hojen har han en blond tjej som blir dödad i striderna. Den här korta scenen är plankad rakt av från Mad Max 2 - The Road Warrior där Wez blonda boy-toy får smaka på Feral Kid's bumerang. Strax efter detta dundrar fascisterna (som Catch Dog samarbetar med) in, ett återkommande tema i postapokalypsfilm och något som även speglar italiens historia. Ledda av Black One, Fascistflintisen numero uno som skrattar vansinnigt och förkunnar "We are the New Order", marscherar brunklädda militärer med forcefieldsköldar in i fabrikskomplexet och tar över makten och förslavar knegisarna efter ganska mycket pang-pang.

Fast...så stod det ju inte på insticket? Kan jag få mina pengar tillbaka?

"Vi är i Texas efter år 2000. Staten präglas av stora boskapsflockar men en mer futuristisk bild dominerar. Nya bilar i ett nytt årtusende och även helikoptrar är en del av motorvägen. En vetenskapsman har uppfunnit ett nytt vapen som samtidigt har många läkande krafter. Ett brutalt gäng lett av den notoriske One Eye vill lägga vantarna på vapnet och försöker att göra det genom att kidnappa vetenskapsmannens dotter. Här har du gängkriget i en inte så fjärren framtid. Action som susar i dina öron och gör så det svartnar för ögonen. En riktig videofilm"

Jag slutar aldrig förvånas över förledande eller korkade baksidestexter på vhs-film. Första gången kände jag mig snuvad på konfekten när filmen inte alls handlade om det baksidestexten förkunnande, men nu har jag bara kul åt det. Vid tillfälle ska jag ägna ett inlägg åt just förvillande och dumma baksidestexter.

Ungefär halvvägs in i filmen har fascisterna som sagt tagit över fabriken och en viktig (?) karaktär har oväntat nog fått stryka med. Nu sadlar vi om, det är dags för westernfilm. Jag vill inte avslöja för mycket av handlingen, men vi bjuds på en ovanligt häftig roulettescen, regelrätta (nåja) westerndueller och shooutouts (i ett stenbrott, hurra!), hård gruvdrift och filmindianer med standardrepliker enligt filmindianstandardmall 1A. Här har man dock fått nöja sig med lönnfeta italienare som dragit på sig peruker från Buttericks italienska motsvarighet.
One Eye Force är bitvis en ganska rörig film och är ganska olik mycket av det som postapokalypsgenren har att bjuda på. Man bör dock ha i åtanke att det här är en av dom första italienska postapokalypsfilmerna, den kom året efter Mad Max 2 - The Road Warrior och är intressant just eftersom den inte är så pass exploaterande som många andra postapokalypsrullar. (Inget ont menat, jag älskar totalexploaterande PA-filmer)
I all sin rörighet vad gäller story och genre har den ändå ganska mycket att bjuda på.



Postapokalypsinfo:
År: 2020
Landskap: Fabrikslokaler, grustag/stenbrott, gruva och en skog full av indianer!
Apokalypsen orsakades av: Kärnvapenkrig.
Story: Utesluten
Modifierade fordon: En rejäl lastbil som även finns med i Endgame och Warrior of the Lost World samt en fräsig silvrig bil.
Brist på mat/vatten/bensin: Nej/Nej/Nej.
Hockey/fotbollsskydd: Nej. Mest läderharnesk, vit byggarhjälm eller brunskjorta. Fritt val!
Nitat läder: Minimalt. Nitläderknogjärn (som återanvänds i 2019 - After the Fall of New York) är en kul detalj.
Mutanter: Framgår inte tydligt. De olivgröna våldsverkarna i början verkar rätt långsamma/tröga.
Soundtrack: Synth och på sina ställen saxofon. Osäker på om det är synthsax eller riktig sax.

tisdag 29 mars 2011

Raiders of Death in the Land of Doom (USA 1986, R.V.C. 2001 Holland)

Originaltitel: Land of Doom
Regissör: Peter Maris




Land of Doom, som på den holländska utgåvan har fått den mäktiga titeln Raiders of Death in the Land of Doom,
ustspelar sig för ovanlighetens skull inte i ett grustag. En minst sagt välkommet tilltag. Här har de amerikanska filmmakarna förlagt inspelningarna till de häftiga klipplandskapet i turkiska Kappadokien där man sen urminnes tider urholkat de koniska klippformationerna och använt som bostäder. En paragrafenlig röst berättar (dock utan ackompanjerande svampmoln) att det sista kriget är över, sjukdomar härjar, föroreningar och ofruktbart land leder till brist på mat och vi kastas sen rakt in i handlingen där ovanligt råbarkade plundrare klädda i löjligt mycket nitläder anfaller en by, mördar, våldtar och har även ihjäl varandra. Plundrarna färdas på de mest och troligen fulast modiferade motorcyklarna jag hittills sett i nån postapokalyps-film. (Okej, de glittriga motorcyklarna i Gladiatorerna - Fighting Centurions, I guerrieri dell'anno 2072, kanske tar priset)

Huvudpersonen, Harmony, som för ovanlighetens skull är en kvinna är en av få som överlever attacken. Hon stöter på den före
detta plundraren Anderson som är på flykt från ondingen Slater och tillsammans ger dom sig av för att söka ett nybyggarparadis där allt börjat om från början. Vägen kantas såklart av många faror, plundrare försöker fånga in dom för att föra dom till Slater. Kannibaler och pestsmittade överlevare är trevliga inslag som gör sitt bästa (nåja) för att få äta upp Harmony och Anderson. Harmony är en frisk fläkt eftersom hon sparkar mer röv än vad Anderson gör. Pungsparkar delas ut till höger och vänster och på det stora hela är det faktiskt hon som tar duon ur de flesta farliga situationerna. Andra intressanta karaktärer är en fransk (?) cyklist samt jawa-liknande varelser som förser våra hjältar med prima skjutvapen.

Det är ganska bra tempo i filmen (utöver de långsamma motorcyklarna, haha.) och rätt schyssta actionscener. Några överlevare som försvarar ett fort har unisona vita hockey/fotbollsskydd,
inte alls omöjligt att det lånats från Mad Max 2 och Pervis, en av Slaters närmsta män har ett handarmborst i stil med det Wez (Den grymtande motorcyklisten vars boytoy faller offerför en bumerang) i har i nyss nämnda film. Filmen tappar lite tempo och seriositet efter två tredjedelar, men på det stora hela är det här en pa-film som levererar det man väntat sig.

Postapokalypsinfo:
År: Okänt
Landskap: Klippigt bergslandskap
Apokalypsen orsakades av: (Kärnvapen)Krig.
Story: Finna förmodat paradis och undvika plundrare samt hungriga överlevare och kannibaler.
Modifierade fordon: Massa motorcyklar med påsvetsade kantiga plåtar och vapen, 2-3 bilar.
Brist på mat/vatten/bensin: Ja/Ja/Ja (fordonen drivs på etanol)
Hockey/fotbollsskydd: Nej.
Nitat läder: I mängder. Tänk Rob Halford.
Mutanter: Nja, pestsmittade överlevare
Skådespelare från andra PA-filmer: Nej.
Soundtrack: Smårockigt med ganska mycket synth.

Thor the Conqueror (Italien 1983, utgiven av VTC Video)

Originaltitel: Thor il conquistatore
Regissör: Tonino Ricci (alias Anthony Richmond)



I kölvattnet av Conan barbaren (Conan the Barbarian, 1982) producerades en rad filmer, inspirerade av denna storslagna filmatisering baserad på Robert E. Howards berättelser om cimmerianen Conan, eller kanske snarare baserad på Marvel Comics serieversion av den muskulöse och melankoliske barbarkrigarens äventyr. Dessa filmer producerades främst, men inte uteslutande, i Italien och Argentina, och kanske var de mer rena Conan barbaren-kopior, finansierade av skamlösa producenter som helt enkelt insåg att det skapats en marknad för fantasyfilm, än att helt enkelt bara vara "inspirerade". Helt plötsligt anlitades bodybuilders som skådespelare och utrustades med bredsvärd, höftskynke och fluffiga pälsbenvärmare. Fotomodeller, helt oförmögna till något som helst trovärdigt skådespelande, fick hoppa in som prinsessor i nöd alternativt lättklädda amazonkrigare. Fantasy och barbarkrigare var glödhett under 80-talet och självklart var detta ett vinnande koncept att locka biopublik på. Men själva filmerna då, kan de påstås vara sevärda i all sin skräpighet? För majoriteten av dessa filmer är skräpfilm på allra högsta nivå (eller lägsta nivå, beroende på hur man ser det...), med en minimal budget. Någon kvalitet, enligt både cineastsnobben och den genomsnittlige Hollywood-filmtittaren, finns det för det mesta inte att tala om.

Inom exploatationfilmen är detta ett välkänt fenomen. Ni som läser här i bloggen är säkert väl medvetna om det. Så fort en film blir en framgångsrik publiksuccé och det klirrar glatt i kassan så är det mer en regel än ett undantag att det dyker upp en hel radda efterapningar överallt i världen, och detta var som bekant italienarna experter på, med sin historia av spaghettiwestern, Hajen-kopior, Rambo-kopior, Mad Max 2-kopior och så vidare. Just Mad Max 2 (Mad Max 2: The Road Warrior, 1981) kan sägas ha gett upphov till hela postapokalypsfilmgenren (åtminstone de som gjordes efter att den haft premiär), som på många sätt hör ihop med barbarfilmgenren, inte minst för att det skapades en hel del hybrider av dessa båda exploitationfilmgenrer.

En sådan film, med största sannolikhet skapad enbart för att håva in så mycket pengar som möjligt åt finansiörerna till kostnaden av en nästintill obefintlig budget, är Thor the Conqueror. Svenska hyrvideodistributören Videotape Center, med bas i Solna, Stockholm när det begav sig, släppte en rad, i Sverige unika, utgåvor av italienska barbarfilmer på VHS under första halvan av 80-talet. Fyra, närmare bestämt. Dessa var The Sword of the Barbarians (Sangraal, la spada di fuoco, 1982), Ironmaster (La guerra del ferro - Ironmaster, 1983), The Throne of Fire (Il trono di fuoco, 1983) och så Thor the Conqueror. Filmerna har mycket gemensamt (utöver att alla vara italienska produktioner), då de återanvänder allt från skådespelare, statister eller rekvisita etc, med undantag då för Umberto Lenzins Ironmaster, som är en fransk-italienska samproduktion. Rent manusmässigt är den ena mer idiotisk än den andra, och frågan är om inte Thor the Conqueror kammar hem priset som mest IQ-befriad och troligtvis den minst påkostade av dessa fyra klassiska barbarfilmstitlar. Detta hindrar dock inte filmen från att vara både underhållande och sevärd. Med tanke på den minimala budgeten så är detta ett fullkomligt unikt filmäventyr som aldrig tidigare skådats - varken före eller efter.

Det hela börjar med att vi får se några personer gå omkring i bergen. Dessa visar sig vara filmens hjäte Thors föräldrar samt trollkarlen/berättaren/ugglemannen Etna (Christopher Holm). De är påväg till "Tée-Shaas plats" (Tée-Shaa heter guden som folket tycks dyrka), där kvinnan skall föda Thor. De kommer dit och Thor föds, till en början utan några större komplikationer, men samtidigt som detta sker attackeras föräldrarna av ett gäng onda barbarkrigare och den nyfödde Thor blir träffad av en pil. Thors fader kämpar tappert och klubbar ner (!) krigarna med sitt svärd, men även han blir sedan skjuten av ondingarnas ledare, Gnut (Raf Baldassarre), och dör. En pil djupt inborrad i kroppen är något de flesta nyfödda bebisar skulle dö av, men inte Thor! Han tas hand om av trollkarlen Etna, som ibland av någon outgrundlig anledning förvandlas till en Uggla och även fyller funktion som någon slags metaberättare. Thor växer så småningom upp till en muskulös barbar (spelad av Bruno Minniti, alias Luigi Mezzanotte, alias Conrad Nichols, känd från bl.a. Tonino Riccis actionrökare Rush, 1983, och Rage, 1985).

När han ger sig ut för att utforska omvärlden får han syn på ett följe, bestående av ett gäng barbarkrigare som har med sig några fångar i kedjor. Detta är en stor händelse i Thors liv, eftersom det är första gången han får se en kvinna. Fångarna utsätts för både kannibalism och en blodig slakt, men Etna och Thor kommer till undsättning. Till att börja med slåss Thor med en klubba, men - och detta är en annan stor händelse i Thors liv - han får så småningom syn på ett svärd, som han använder till att döda sina nya fiender med.

Thor och den kvinnliga fånge som överlevt det brutala överfallet återvänder till Thors grotta. Kvinnan är nu Thors egendom och trollkarlen lär Thor att kvinnan måste lyda mannen och uppmanar honom att "leka" med henne. Misogyni på hög nivå, jovisst, men som grundar sig i sexism som på sätt och vis, åtminstone i mitt tycke, är betydligt mildare och ärligare än den inbakade, underliggande sexism som finns överallt i dagens mediasamhälle, men som inte märks lika direkt och tydligt (se bara på de barn- och ungdomsproblam som visas på TV för att se någonting betydligt mer skrämmande). Thor är primitiv och likaså hans ignoranta förhållande till omvärlden, vari den starke kan ta för sig för att få makt.

Vad som följer sen är en rad möten med diverse karaktärer i Thors värld. Bland annat möter Thor ett slags yxsvingande troll av något slag (budgeten verkar inte ha räckt till make-up på trollets armar dock) som, efter att Thor dräpt det, orsakar massa mardrömslika hallucinationer för Thor, som en slags förbannelse. Om dräpandet av trollet verkligen är orsaken till detta är dock inte helt säkert, men det här är å andra sidan en film vars hela handling saknar en tydlig förklaring, vilket givetvis knappast kan tyckas vara nödvändigt heller. Det mesta som sker i filmen känns oerhört slumpartat och filmen lever på så vis helt enkelt sitt eget liv.

Så småningom träffar Thor, vad som ska visa sig vara, kvinnan i sitt liv. Som vi alla vet börjar kärlek med bråk och så även i denna historia. Thor blir överfallen, när han ska besöka sin födelseplats, av ett gäng virgin warriors. Dessa besegras och Thor tar en av dem till sin kvinna/fånge. Kvinnan - som man senare får reda på heter Ina - gör ett flyktförsök, men precis när Thor ska fånga henne igen blir han själv fångad av ett gäng kanniballiknande typer. Ina är såklart (?) störtförälskad i Thor och tar med sig yxan, som Thor tog från det besegrade trollet, för att befria Thor. Befrielsen går som på räls, Thor tar kannibalernas Seed of Life, ett slags frön som bara andarna får röra, och de båda flyr från kanniballägret med kannibalerna hack i häl. Det är såklart inte självklart att det rör sig om faktiska kannibaler, men då det producerades en rad italienska kannibalfilmer under denna period och det faktum att de påminner otroligt mycket om kannibalerna i Jess Francos Mondo cannibale (1980).

På detta sätt fortsätter Thor the Conqueror; en rad oförklarliga händelser som mer eller mindre saknar relevans för filmens utveckling. Bland annat bjuds det på en "konversation" som får Arnold Schwarzeneggers gestalning av protagonisten i Conan barbaren att framstå som intellektuell, när Thor träffar några barbarer vid en flod, eller för att inte tala om den "gigantiska" armén som anfaller byn som Thor ska försöka rädda.

Sammanfattningsvis så är Thor the Conqueror fullständigt unik, och om man bara ser den med ett öppet sinne och inte har några förutbestämda uppfattningar om vad kvalitet eller produktionsvärde är så är det en väldigt underhållande film för alla fans av italiensk skräpfilm. Trots sitt primitiva och hjärndöda yttre är det fullkomligt omöjligt att med säkerhet fastställa huruvida filmen är tänkt att vara humoristisk eller inte. Givetvis går denna fantastiska filmupplevelse helt enkelt bortom sådana simplistiska bedömningar. Vad mer finns att säga för att övertyga b-filmsfantasten att leta upp denna pärla? Tja, det kan ju alltid nämnas att Weine Erickson står för den svenska undertextningen - på gott och ont.

tisdag 22 mars 2011

Introduktion

Välkommen, välkommen ärade läsare, till Kulturslasken! I denna lilla mörka håla i webbens snåriga djungler kommer du att kunna läsa recensioner av filmer som inte var tänkta att visas för allmänheten. Filmer du aldrig någonsin hört talats om. Filmer som du önskade att du aldrig någonsin hade sett. Eller - om du är lika frisk som oss - precis den sortens filmer du kollar på varje dag.

Här ämnar vi skriva om de filmgenrer som ligger oss varmast om hjärtat. Det ska påpekas att denna blogg inte heter som den heter utan anledning. Inga mastodontfilmer eller påkostade Hollywood-produktioner hör hemma här. Heller inga "klassiker" (vilket i och för sig i allra högsta grad är subjektivt) kommer du att kunna läsa om. Detta är filmens kloak - skräpfilmens kloak. Exploitation cinema, som de engelsktalande kallar det. Nåja, om du nu mot all förmodan hittat hit så antar jag att du redan vet vad det handlar om. Fillipinska postapokalyps-krigare, italienska snutar, argentinska amazoner och bavariska kåtbockar är bara ett fåtal av alla de udda typer du kommer att stöta på här.

Film är dock inte allt du kommer att kunna läsa om här. Det lär bli en del litteratur och musik också, men mer än så säger jag inte för tillfället. Och dessutom vet nog inte ens vi själva hur denna blogg kommer arta sig, det får tiden avgöra.

Slaskiga hälsningar,
allas era favoritbloggare Dr. Ygor Rachmaninov och Humungus